Stichting Dakloos Dier.nl

Halverwege de vorige eeuw bestonden er alleen buitenkatten. Ze kwamen buiten om hun territorium te bewaken, om te jagen en hun behoefte te doen. Met de uitvinding van de kattenbak zijn we katten ook binnen gaan houden. In deze tijd is het geen vanzelfsprekendheid meer om je huiskat vrij buiten te laten lopen. Er is in de loop der jaren een andere visie ontstaan ten aanzien van je kat buiten laten. Het wordt bijvoorbeeld steeds minder geaccepteerd dat katten hun behoefte doen in de tuin van de buren. Wat betreft veiligheid zijn er ook veel meer gevaren bijgekomen, in een woonomgeving die drukker is geworden. Het buitenleven brengt o.a. de volgende gevaren met zich mee:

• Vergiftiging en mishandeling: Veel kattenhaters mishandelen of beschieten katten, soms zelfs met de dood tot gevolg. Een kat kan zichzelf ook vergiftigen door het oplikken van bestrijdingsmiddelen.
• Ongelukken: Steeds meer katten worden aangereden in het verkeer. Zeker met de komst van elektrische auto's horen ze die niet meer aankomen.
• Ziektes: In de buitenomgeving en in contact met andere katten kan de kat ziektes oplopen als kattenaids, kattenleukemie, niesziekte en kattenziekte.
• Gezondheidsrisico's: De kans wordt vergroot dat de kat buiten parasieten, teken, wormen en vlooien oploopt.
• Ontvreemden: Vooral dure raskatten maar ook rasloze katten worden gestolen of binnen gelokt met voer en na een tijdje als het eigen huisdier beschouwd.
• Verwonding: Door het vechten met andere katten kunnen er lelijke wonden en abcessen ontstaan of ziektes als kattenaids worden overgedragen.
• Verdwalen/verdwijning: Katten reizen per ongeluk mee met een andere auto of raken opgesloten in een schuurtje of garage.

Een binnenkat kan minder zijn natuurlijke gedrag uitoefenen dan een buitenkat. Door de inrichting van je huis aan te passen aan de behoefte van een kat, kan je frustratie en verveling tegen gaan (verdiep je hier in!). Op die manier kan een kat ook prima binnenshuis jagen, spelen, krabben, rusten enz. Wij willen dat onze katten (veelal ex-zwervers) gezond en veilig kunnen leven. Dit is de reden dat wij vaak vragen om de kat buiten te laten in een afgeschermde tuin/balkon of kattenren. Zo krijgt hij het beste mee van zowel het binnen- als buitenleven. Bij elke kat kijken we welke leefomgeving het beste bij hem past betreft het eigen karakter, woning, gezinssamenstelling en leven met andere dieren. Alleen een schutting om de tuin voldoet niet om zijn veiligheid te waarborgen. Met gemak klimmen en springen katten hier over heen. Er zijn inmiddels verschillende mogelijkheden om de tuin catproof te beveiligen. Denk hierbij aan rollende balken plaatsen boven op de schutting, het zogenoemde Oscillot systeem. Door Pvc of Bamboe buizen ook zelf te maken. Daarnaast kan je gaas spannen boven op de schutting (Protec-a-Pet systeem) of de tuin afzetten met speciaal kattenschrikdraad. Een andere mogelijkheid is om een kattenren te plaatsen aan het huis. Door deze aantrekkelijk in te richten wordt de kat uitgedaagd hier veel tijd door te brengen. Een kattenluik die in verbinding staat met de ren geeft hem onbeperkt toegang tot een veilige buitenomgeving. Voor meer informatie en ideeën kijk eens op de facebookpagina van "Afgeschermde tuin voor je katten en de inrichting ervan": https://www.facebook.com/groups/415716975249374/?ref=share

©️ Copyright 2022 mariska_gastgezinvoorkittens