Stichting Dakloos Dier.nl

Wanneer je kat ineens naast de bak plast is het belangrijk eerst een medische oorzaak uit te sluiten. De dierenarts kan de urine en de kat lichamelijk onderzoeken om een mogelijke oorzaak te achterhalen. Hormonen kunnen ook een rol spelen bij het in huis plassen zoals een krolse poes of een kat die nog niet is gecastreerd.

Daarnaast kan stress bij de kat een mogelijke oorzaak zijn van naast de bak plassen. Ga na of er onlangs veranderingen hebben plaats gevonden waardoor de kat gestrest is geraakt. Katten houden er niet van als hun vaste patronen worden doorbroken. Denk hierbij aan een verhuizing, gezinsuitbreiding, verbouwing, nieuwe meubels, een nieuw huisdier, conflicten met andere katten in huis of in de buurt, een ander werkschema, vuurwerk enz.

Als een medische oorzaak en stress zijn uitgesloten, is het goed eens naar de kattenbakken te kijken. De kat is een schoon dier en er ontstaan veel onzindelijkheidsproblemen rondom het gebruik van de kattenbak. Elke kat heeft zo zijn eigen voorkeuren en het is aan jou hier achter te komen.

De meest voorkomende problemen met de kattenbak zijn de volgende:

- De kattenbak staat niet op de juiste plek. Een drukke of lawaaierige plek, bijvoorbeeld naast de wasmachine, is geen goed idee. Ook een bak naast de eet- of drinkplek wordt niet gewaardeerd.
- Er zijn te weinig kattenbakken. Bij een ideale situatie gaan we uit van het aantal katten +1. Dus bij twee katten betekent dat drie kattenbakken. Zeker bij een meerkats huishouden is het belangrijk dat de kat keuze heeft. Veel katten plassen liever op de ene bak en poepen op de andere bak. Of de ene kat wil niet zijn behoefte doen waar net zijn broer of zus dat ook al heeft gedaan. Verspreid de kattenbakken over meer locaties in huis zodat katten elkaar nooit de toegang kunnen weigeren tot de bak.
- De kattenbak is te klein. De kat voelt zich hierdoor opgesloten en niet veilig. De kattenbak moet voldoende ruimte bieden aan de kat om zich te kunnen bewegen. De ideale lengte van een kattenbak is 1,5 keer de lengte van je kat. Kies dus liever voor de XXL versie.
- De kat houdt niet van een gesloten bak. Verwijder het klepje aan de voorkant zodat hij zijn omgeving in de gaten kan houden en gevaar kan overzien of haal de hele bovenkap van de kattenbak.
- De kattenbak is niet schoon. Schep de kattenbak minimaal 2 keer per dag uit. Wanneer je klontvormend grit gebruikt kan je de plasjes er makkelijk uitscheppen en blijft de rest van het grit schoon. Maak ook geregeld heel de bak schoon met groene zeep en vul de kattenbak met nieuwe vulling.
- De kattenbakvulling is te pijnlijk aan de gevoelige pootjes. Vooral grove houtkorrels of grove stenen worden vaak niet gewaardeerd. De kat is van oorsprong een woestijndier en verkiest fijn zand om zijn behoefte in te doen om het daarna te begraven. Meng de nieuwe kattenbakvulling beetje bij beetje met de oude vulling. Dit zorgt voor een geleidelijke gewenning en acceptatie.
- De kattenbakvulling heeft een geurtje. Hoewel wij mensen kattenbakvulling met de geur van babypoeder of lavendel misschien wel kunnen waarderen, kan de kat dat niet. Hij heeft een veel beter reukvermogen dan ons. De kunstmatige geur kan daarom veel te intens zijn voor zijn gevoelige neus.
- Een plastic zak onder in de bak lijkt handig maar belemmert de kat om goed te kunnen graven.

De kattenbak of plasjes naast de bak kan je het beste schoonmaken met vloeibare groene zeep of Biotex. Deze milde reinigingsmiddelen breken het urinezuur af en neutraliseren de geur. Gebruik géén agressieve middelen als Chloor of Dethol want dat is schadelijk voor de kat. Ook geparfumeerder allesreiniger zal de kat aanzetten tot het markeren van de schoonmaakplek.

Blijft het ongewenste plasgedrag aanhouden, ondanks een medische check, stressreductie en het optimaliseren van de kattenbakken, dan kan het helpen een gedragsconsult aan te vragen bij een kattengedragstherapeut. Die zal een plan van aanpak maken met als doel toe te werken naar een gedragsverandering bij de kat.